vip.bg - На Почивка...
Неделя, 23.07.2017, 21:36
         V.I.P.-вашият сайт.
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS

bet-at-home.com
Банско
Пампорово 
Боровец 
Паничище 
Добринище
Узана

 

                    На Банско...
Банско се намира на 160 км. южно от София и 60 км. югоизточно от Благоевград. Той е разположен на 925 м надморска височина в подножието на североизточен Пирин. И е селище с международно значение за нашия туризъм.

Обитаван още от древността от траки, римляни, византийци, Банско е оставил след себе си богато културно историческо наследство. Запазени са останки от антични крепости в местността Старото градище или "Ситанкале", което е на около 4 км югозападно от града. Туксъщо има открити тракийски надгробни могили. Останки от антични крепости има и в местността Юлен - по течението на река Демяница. Югоизточно от града са останките на средновековните еднокорабни църкви "Св. Георги" и "Св. Илия".

В Банско са родени и много известни българи, допринесли за развитието на бълграската история, култура, литература и борби за свобода. Такива са Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Фурнаджиев и др. В града има и паметник на Паисий Хилендарски.

Природата тук е невероятно красива, а гледките към планината са впечатляващи. През зимата снеговалежът е обилен, а снежната покривка се задържа често до началото на март. Курортът има много ски писти с обща дължина на пистите и ски пътищата около 50 км, където могат да се спускат както начинаещи, така и професионални скиори. На всички писти има изгардени лифтове или влекове. Много от пистите са оборудвани с изкуствени оръдия за сняг. По-известни писти с лека степен на турдонст са "Банско", "Бъндерица", "Плато1", "Шилигарник 1", "Шилигарник 2", Писти със средна степен на трудност са "Тодорка", "Юлен", "Плато 2", "Балканиада", "Стражите" и др. А писта с висока степен на трудност е световно известната "Томба".

Комплексът включва и много музеи като:къща-музей "Никола Вапцаров", къща-музей "Неофит Рилски", Градски исторически музей и др.

Банско се слави и със самобитната си кухня и ястия като:банска капама и чомлек, бански старец, агнешки дреболии и чеверме, млечни продукти от овче мляко, домашни питки и погачи и др.

 

                    На Пампорово...
Пампорово - "перлата на Родопите" - е един от най-големите ски курорти в България наред с Боровец. Намира се на 253 км. югоизточно от София, на 82км. южно от Пловдив и на 12 км. северно от Смолян.

Надморската височина на комплекса е 1650 метра и е разположен в подножието на връх Снежанка (1926м.), където е построена високата 156 м. телевизионна кула.

Курортът е изграден през 1933 година. Оттогава до днес претърпява значително развитие, което продължава и днес.Построени са над 20 хотела, много ведомствени и почимвни станции, търговски центрове, ресторанти, барове, нощни заведения и дискотеки, центрове за услуги и забавления, ски-съоръжения и ски-писти.

Климатът е изключително подходящ за практикуването както на зимен и ски туризъм, така и на рекреативен летен туризъм. Пампорово е предпочитано място и през лятото заради прохладните летни дни, по-достъпните цени на хотелите и разнообразните медицински, спортно-оздравителни и други услуги, които те предлагат. Средногодишната температура е 8°C, през зимата снежната покривка се задържа над 150 дни и е с дебелина 140 - 150 см., а слънчевите дни са близо 270.

Пампорово разполага с много и разнообразни ски писти с различна дължина и степен на трудност. Една част от тях започват от телевизионната кула и се спускат към курортния комплекс и към Смолянските езера. Общата дължина на ски-пистите е 19 км. Лифтовете и влековете които обслужват пистите са с капацитет около 7000 човека на час. За начинаещи скиори и учащи се са изградени няколко зелени писти, а за напредналите има няколко много стръмни черни писти. За любителите на ски бягането и биатлона са подходящи пистите около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира.

В Пампорово функционират няколко ски-училища с високо квалифицирани преподаватели. Около пистите и в хотелите работят ски-гардероби с модерна ски и сноуборд екипировка.

Пампорово е център на международни и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове.

Цялата местност около комплекса и ски-пистите са сред вековни ели, което придава изключително красива и привлекателна атмосфера.

Най-известни хотели са Перелик, Мургавец, Преспа, Рожен, Снежанка, Орфей и Панорама Те носят имената на най-големите върхове в Родопите.

В околностите на Пампорово се намира вилно селище "Малина” с 20 луксозни вили. В близост са още курортното селище Стойките на около 5 км., етнографския комплекс Широка лъка на 10 км., село Проглед на 3 км. село Момчиловци 17км., в които също има създадани условия за ски и селски туризъм. На 10 км. на север се намира курортнто градче Чепеларе със своите ски писти и влек.

Както спонемахме Пампорово е привлекателен и през лятото със своята природа, чист въздух, наситен с кислород и прохладните летни дни. През лятото има възможност за практикуването на боулинг, тенис, стрелба с лък, високопланинско колоездене и др.

През нощта комплексът се превръща в център на нощни фиести и забавления. Повечето хотели разполагат с нощни барове и дискотеки. В денс клубовете се организират партита, промоции на напитки и коктейли, шоу програми и др. Има много ресторанти, предлагащи специалитети от националната ни кухня, чевермета, скари и др.

От връх Снежанка се разкрива прекрасна гледка наоколо вижда се целият курортен комплекс и всички ски-писти. На юг се виждат Смолянските езера. На запад величествено се издига връх Голям Перелик

                    На Боровец...
 Боровец - гордостта на българските зимни курорти. Отстои само на 10 км. от Самоков, на около 72 км. от столицата и на 124 км от Пловдив.
Боровец е леснодостъпен и е свързан с изброените градове посредством много добре изградена и поддържана шосейна мрежа.

Това е един от най-старите български курорти и най-голям зимен и ски център. Началото си води още от далечната 1897г.

Разположен е в северните склонове на Рила в подножието на най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала (2925м.) и на около 10 км. от него по въздушна линия, сред вековни иглолистни гори.

Надморската височина на курорта е 1350м. Климатът е изключително благоприятен и здравословен. Въздухът е кристално чист. Лятото е свежо и прохладно, а зимата е мека без резки застудявания. Средната януарска температура е около 4,9 °, а средната юлска температура е към 15,3 °. Има много слънчеви дни през цялата година, а снежната покривка често е с дебелина над един метър и се запазва от декември до началото на април.

Без съмнение истинската привлекателност и очарование на Боровец е през зимата. Изградени са 45 км. писти с различна дължина и степен на трудност. Пистите са групирани в 3 района: Ситняково-Мартинови бараки - 8 писти, Маркуджик - 4 писти и Ястребец - 3 писти. Пистите на Ястребец са с най-висок клас, и обикновено на тях се провеждат по-значимите съзтезания, а на Маркуджик са с най-голяма височина. От 2003 година на някои от пистите на Мартинови бараки са са създадени условия и за нощни спускания. Пистите се обслужват от лифтове с капацитет около 15500 туриста на час. Пистите са маркирани и обозначени със знаци на няколко езика. Качеството и дебелината на снежната покривка се осигурява допълнително и от оръдията за сняг.

Комплексът разполага и с луксозни хотели, хижи, ресторанти, барове, дискотеки и магазини. Боровец е сред зимните курорти с най-силно развит нощен живот. Ресторантите и механите предлагат голямо разнообразие от ястия от националната и чуждестранни кухни. В баровете и дискотеките се сервират маркови питиета и екзотични коктейли.

Боровец е и начална точка за много пешеходни маршрути - до връх Мусала (около 6 часа), до двореца Ситняково (около 1,30 часа), до хижа Марица - (около 4,30 часа).

                    На Паничище...
 Курортът Паничище е разположен сред красиви и стари иглолистни гори. Има много почивни бази и профилакториуми, ски-влек с добра писта и няколко хотела. Паничище е изходен пункт за хижите Пионерска, Ловна, Скакавица, Вада, Рилски езера, 7-те езера и др. В района се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила - Сухото.

Паничище разполага със следните писти:
• "Бекяра" - алпийски ски 470 м съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час.
• "Аждена" - детски ски - плац съоръжен с "бейби" - ски влек и писта 400 м със ски влек 250 човека / час.
• Детска писта 200 м пред х. Пионерска.
• Писта за дълго бягане 5 000 м към която в най-скоро време ще бъде изграден рубеж за биатлон.
•хижа Пионерска: Ски писта 400 м със ски влек 350 човека /час. Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
•хижа Седемте езера: писта 300 м със ски влек 250 човека / час
•хижа Рилски езера: писта 950 м със ски влек 700 човека / час

* Предоставят се ски екипировка под наем и можете да ползвате услугитена ски-учители.
* Предстои пускане на двуседалкова пътническа въжена линия от хижа Пионерска до хижа Рилски езера дължина 2 200 м, 960 човека /час.

Има изградена добра база от хотели, вили и хижи в района.

В центъра на курортното селище е създаден Посетителски център "Паничище" към национален парк "Рила". Причина да бъде избрано точно този район е че, Паничище е една от най-широко отворените порти към сърцето на планината. От тук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила, тези към Седемте рилски езера, връх Мальовица и към най-големият духовен и културен паметник на България - Рилския манастир. В този дял на Рила се намират и природните забележителности Урдини езера и Скакавишки водопад. Предназначението на центъра е да предоставя на посетителите всякакъв вид информация за НП "Рила", да показва богатството от растителни и животински видове в него, да осъществява определени образователни и възпитателни програми и задачи, свързани с опазването на природната среда, както и да съдейства за развитието на екотуризма в границите на парка.

В близост до курортното селище Паничище се намира също балнеолечебния курорт Сапарева Баня, както и Рилски Манастир, на територията на Природен Парк "Рилски Манастир",Седемте Рилски езера.

                    Добринище...
Намира се на около 6км. от град Банско и около 158 км. от София. Добринище е на 825 м. надморска височина в подножието на Пирин и заобиколен от Рила и Родопите. Това е китно българско село с впечатляваща природа и невероятни панорамни гледки. В началото е обявен за балнеологично курортно селище, поради наличието на доказано лечебни минерални извори, които повлияват с успех заболявания на храносмилателната система и стомашни неразположения, на бъбреците и други. Положителните природни и антропогенни фактори допринасят Добринище да се развие не само като балнео курорт. Тук има прекрасни условия за практикуването на маршрутно-познавателен туризъм, ловен туризъм, селски и еко туризъм и др. Все повече се оформя и обликът му като ски курорт. В Близост до Добринище е ски курортът Банско, а на 11 км. нагоре е хижа "Гоце Делчев" (1600 м. надморска височина) и хижа "Безбог" (2230 м надморска височина)

                    На Узана...
Узана се намира само на 22 км от гр. Габрово в сърцето на Стара планина и в подножието на връх Исполин. С Габрово е свързан посредством много добре подържан асфалтов път.

Сама по себе си Узана представлява обширна поляна, обградена отвсякаде от вековни дъбови гори. Именно тук учените от БАН са установили, че се намира географският център на страната. Това символизира и построената малка пирамида, представляваща голям интерес за посетителите.

Надморската височина е около 1320 м.

През зимата курортът предлага чудесни условия за ски, сноуборд и други зимни спортове. Ски сезонът започва от края на Декемри до края на Март. На разположение е писта с дължина около 1300 м., оборудвана с влек тип "Помагалски". Изградени са и няколко по-малки писти. Могат да се наемат ски и моторни шейни, с които туристите да разглеждат и да се наслаждават на околните гледки и величието на балкана през зимата.

През лятото Узана предлага на своите посетители чудесни възможности за почивка и отдих сред тишината и спокойствието на природата, пешеходни маршрути, конна езда и колоездене.

Създадени са условия за катерене и спелеология. В намиращата се в близост хижа "Узана" преминава международната пешеходна магистрала Е-3, която стига чак до бреговете на Черно море.

Самият курорт се намира в сърцето на Национален парк "Българка" всред вековни дъбови гори и разнообразен животински свят, уникални скални образования и растителни видове, включени в Червената книга. Впечатляват също скалните орли и други грабливи птици, които ту се реят високо в небето, ту се стрелкат внезапно към земята.

В близост до курорта се намират историческият връх Шипка и връх Бузлуджа.

Околностите на Узана предлагат богати възможности за културен туризъм. Наоколо са етнографските комплекси Етъра и Боженци, запазили архитектурния си облик от преди 150 години, Соколския манастир, Възрожденският град Трявна и др.

Copyright АКТИВНИ БГ © 2017
Хостнат от
                                                                                                        АКТИВНИ БГ